Екологистите повикуваат на решавање на проблемот со дивите депонии

Активисти бараат решавање на проблемот со депониите во Југозападниот регион во земјава. Двете депонии, една  во градот  Струга, другата на превојот  Буково го загадуваат сливот на Охридското езеро, а нивното затворање е  една од  клучните...

Образовниот процес ќе се одвива со физичко присуство

И покрај енергетската криза образовниот процес ќе се одвива со физичко присуство. И средните и основните училишта ќе бидат на регулиран пазар со што се очекува да нема проблеми со...

Започна реконструкција на патот Подмолје- Струга-Ќафасан

Започна реконструкција на магистралниот пат Подмолје – Струга – Ќафасан. За комплетна рехабилитација на оваа делница обезбедени се 7,9 милиони евра. Според директорот на Јавното претрпијатие за државни патишта реконструкцијата...

Десеткратно зголемени сметките за струја во Здравствен дом Вевчани

Десеткратно зголемени сметките за електрична енергија во Здравствен дом Вевчани. Минатата година киловат час на слободниот пазар бил 3,7 денари, годинава е 37 денари. Од јавната здравствена установа велат во...

Ќе се реконструира Специјалната болница за нефрологија во Струга

Ќе се реконструрира Специјалната болница за нефрологија во Струга. Објектот е изграден во 1984 , а изминативе 4 децении немало поголеми градежни зафати, реконструиран е само покривот. Прв пат ќе...

Струга во мрак, изгасени уличните светилки – општината штеди струја

Струга во мрак. Изгасени уличните светла во поголемиот дел од градот и селата. Исклучувањето на јавното осветлување, како дел од кампањата за заштеда на електрична енергија е во периодот од...

,,Кардиолошки” одбележа 40 години постоење

Специјалната болница за кардиологија од Охрид одбележа 40 години постоење. Јубилејната прослава се одржа во катедралната црква Света Софија. На одбележувањето присуствуваше и министерот за здравство. Денес на 40 годишниот...

Еколозите го поздравуваат воведувањето на ново кривично дело „екоцид“

Екологистите го поздравуваат воведувањето на ново кривично дело „екоцид“, со кое се предвидува и доживотен затвор за загадување на животната средина. Според предлогот, казна од 10 години или доживотен затвор...

Екологистите бараат што поскоро прогласување на Јабланица за НП

Што поскоро да заврши постапката за прогласување на Јабланица за Национален парк. Екологистите сметаат дека на тој начин ќе престане девастацијата на шумите, узурпацијата на земјиштето и дивоградбите.Соголувањето на шумите...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани