Рожденство на Мајката Божја – Мала Богородица

На 21 септември МПЦ слави Рождество на Пресвета Богородица. На овој голем празник, синоќа и денес  илјадници верници го посетуваат Калишкиот манастир посветен на Мајката Божја. (more…)

Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица

Утре се слави Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица,  голем христијански празник кај православните, католиците и протестантите, посветен на смртта на Марија, мајката на Исус Христос. (more…)

Преображение Господово – еден од големите Христови празници

Празникот Преображение на Господ Исус Христос се слави секоја година на 19 август, односно 6 август според Јулијанскиот календар. На овој ден се прославува преображението на Христос на планината Тавор,...

Почнува Богородичниот пост

Од денес за православните верници започнува Преображенски и Богородичен пост Богородичниот, односно Успенскиот пост настапува еден месец по празнувањето на Соборот на светите апостоли Петар и Павле, а пред големите...

Дваесет и една година од потпишувањето на Рамковниот договор

На денешен ден во 2001 година беше потпишан Охридскиот рамковен договор, во претседателската резиденција на Водно во Скопје од страна на тогашниот претседател на државата Борис Трајковски, тогашниот премиер и...
Social profiles

Охрид

Струга

Вевчани